Gastronomija

Hrvatska je zemlja poznata po kulinarskom umijeću, raznovrsnoj kuhinji, kao i kuhinji kako dalmatinske tako i kontinentalne Hrvatske. Hrvatska kuhinja je heterogena i podijeljena je po regijama. Kuhinja kontinentalnog dijela obilježena je utjecajima Mađarske, Beča i Turske, dok su na kuhinju primorskog dijela utjecali Grci, Rimljani i Iliri, a u novije doba Talijani i Francuzi.

Uz svaki blagdan ili praznik postoji i tradicionalno jelo. Za Badnjak se jede bakalar. Na Novu Godinu jede se svinjetina. Krafne su nerazdvojan dio karnevala, a na jugu se pripremaju hroštule. Šunka i kuhana jaja uz zeleno povrće serviraju se na Uskrs, dok se za desert jedu tradicionalni kolači (npr. pinca). Kulen se servira u doba žetve, guska na Martinje, purica i sarma na Božić.

Kuhinju kontinentalne Hrvatske karakteriziraju više mesni proizvodi, slatkovodna riba, povrće dok se dalmatinska kuhinja odlikuje brojnim ribljim specijalitetima (lignje, sipe, hobotnice, škampi, jastozi...) pripremljenim na razne načine, maslinovim uljem, pršutom, raznim povrćem, te dalmatinskim vinima kao što su Babić, Malvazija, Prošek te razni likeri poput poznatog Maraskina.