Rivijera Šibenik

Smještena je u srednjoj Dalmaciji sa površinom od 2939 Km2 na kojoj su 5 gradova; Šibenik, Drniš, Knin, Skradin i Vodice. Prostor rivijere sa duboko usječenim kanjonom rjeke Krke i Čikole te Prukljanskim jezerom i Šibenskim kanalom fizički je razdvojen na dva dijela. Rijeka Krka istodobno je veza koja je oduvjek integrirala dio prostora sjeverne i srednje Dalmacije u jedinstvenu cjelinu - šibensko područje.

Prema zemljopisnom položaju rivijera je složena prirodna cjelina, a prema reljefu, klimatskim, vegetacijskim, demografskim, socijalnim kulturnim i gospodarskim obilježljima izdavaju se otočno, zagorsko i obalno područje s gradom Šibenikom kao gospodarskim, kulturnim i administrativnim središtem rivijere.

Razvedena obala s brojnim uvalama i lučicama, te s više od 240 otoka, otočića i nadmorskih grebena od kojih se brojemi slikovitošću istiće Kornatska skupina. Od brojnih otoka samo su Prvić, Zlarin, Kaprije, Žirije, Krapanj i Murter stalno nastanjeni.

Grad Šibenik s 42.000 stanovnika sjedište je županije a istiće se svojim jedinstvenim položajem na obroncima brežuljaka sa sjeverne strane slikovitog i prostranog zaljeva na ušču rijeke Krke koji je kanalom Sv. Ante spojen s morem. Šibenik su utemeljili Hrvati prije više od 1000 godina pa je prema tome najstariji samorodan Hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana.

Nacionalni parkovi rivijere Šibenik, NP Krka i NP Kornati čine je posebno atraktivnom turističkom destinacijom. Zbog razvedenosti obale posebno u NP Kornati intezivno se razvio nautički turizam. Danas se na području rivijere nalazi 9 marina.