Nacionalni Park Plitvička Jezera

Nacionalni Park Plitvička Jezera

Najstariji i najveći NP u Hrvatskoj su upravo Plitvička Jezera. Svojom su ljepotom oduvijek privlačili zaljubljenike u prirodu iz cijelog svijeta.


Nacionalnim Parkom proglašene su 8. travnja 1949. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost. Upravo su zbog te vrijednosti Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Jezerski sustav Plitvičkih jezera čini 16 imenovanih i brojna manja, kaskadno poredana jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, jezerski sustav podijeljen je na Gornja i Donja jezera. U parku se nalazi velika zbirka slapova, galerija jezera, šuma i raznolikosti životinjskog svijeta. Jezera su poznata po svojim prepoznatljivim bojama, od azurne do zelene, sive ili plave. Boje se stalno mijenjaju ovisno o količini minerala ili organizama u vodi i kutu sunčeve svjetlosti.

Kozjak, najveće plitvičko jezero (Arhiva NPPJ)


Kozjak je najveće jezero sa svojih 2,5 km dužine, a i najdublje sa 50 m dubine. Zanimljivo je da je upravo ovo jezero prije gotovo 500 godina bilo podijeljeno u dva jezera i odvojeno slapovima. Jedno od najpopularnijih mjesta na jezerima je definitivno Veliki Slap (78m visine) koji se vidi odmah sa ulaza, a do njega se dolazi na kraju obilaska. Veliki Slap je najveći vodopad u Hrvatskoj. Zanimljivo je da slapovi i jezera tj. najposjećeniji dio parka zauzima tek 2% cijele površine Nacionalnog parka.

Veliki slap (Arhiva NPPJ)


Još uvijek niste sigurni kad se želite uputiti na Plitvice? Pogledajte našu Novogodišnju ponudu na Plitvicama i javite nam se s povjerenjem! :)


Više članaka

Koje su vrste i klase kabina na MSC krstarenjima?

Koje su vrste i klase kabina na MSC krstarenjima?

Objavljeno:

Dok se MSC brodovi susreću s horizontom, svaka kabina je priča za sebe. Kad ste razmišljali o krstarenju sigurno ste se često pitali koji su tipovi kabina, između čega mogu birati i koja je razlika? U ovom blogu ćete napokon naći upravo sve te odgovore! :)

Tajne putovanja - besplatna ručna prtljaga i najpovoljniji letovi?

Tajne putovanja - besplatna ručna prtljaga i najpovoljniji letovi?

Objavljeno:

Putovanja su zakon, ali prtljaga može biti problem, pogotovo kad letite niskobudžetnim kompanijama koje često traže priliku naplatiti svaki gram. No, imamo tri riječi za vas: Ruksak za putovanje! Da, da, to nije običan ruksak, ovaj rukask prolazi kroz vrata aviona kao besplatna ručna prtljaga, a unutra stane čudo stvari. Sad, kad znate da postoji mogućnost da vam putovanje bude jeftinije i jednostavnije, dozvolite da vas provedemo kroz sve što trebate znati.

Avio Karte - Europa i Svijet

Avio Karte - Europa i Svijet

Objavljeno:

Vaše Putovanje, Vaš upit – Naša Personalizirana Usluga Planiranje putovanja ponekad može biti izazov, posebno kada je u pitanju odabir pravih avio karata. Da bismo vam olakšali taj proces, nudimo vam mogućnost da nam pošaljete upit za avio karte putem naše web stranice. Zašto biste odabrali ovu opciju? Evo nekoliko razloga.

Putovanja?

Putovanja?

Objavljeno:

Koliko često putuješ? Kako putovanja utječu na tvoj život? Radije putuješ ljeti ili preko zime? Više voliš svjetske metropole ili preferiraš neistražene gradove? Putuješ samostalno ili organizirano? Spavaš u hotelu 5* ili kampiraš u hammocku? Istražuješ destinaciju u potpunosti ili samo odlaziš na "odmor"?

Dozvoljena prtljaga na avionskim letovima?

Dozvoljena prtljaga na avionskim letovima?

Objavljeno:

Često pitanje koje dobivamo u agenciji je upravo koja je dozvoljena prtljaga na avionskim letovima? U ovom blogu donosimo vam odgovore na pitanja koliko kilograma i koje dimenzije podrazumijeva prtljaga koja ide u kabinu, a koliko ručna prtljaga.

Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.