Tanzanija i Zanzibar PREMIUM - 10 dana

Tanzanija in Zanzibar, Indijski ocean, Ngorongoro, Serengeti, Zanzibar, Arusha 10 dana zrakoplovom iz Zagreba

Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar Tanzanija i Zazibar
Polazak
Zagreb
Prijevoz
Avion
Trajanje
10 dana
Destinacija
Tanzanija i Zanzibar
Min osoba
1
Cijena
od €5.199,00 (39.171,87 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: [email protected]

Detaljno o putovanju:
1. DAN ZAGREB – ISTANBUL – KILIMANJARO/ARUSHA let, obroci u zrakoplovu

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije predviđenog leta. Polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 9.15 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je 13.25 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Kilimanjaro/Arushu na liniji TK564 (Turkish Airlines) u 19.25 sati. Dolazak u zračnu luku Arusha/Kilimanjaro predviđen je 02.40 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku slijedi obavljanje pograničnih i carinskih formalnosti te ishodovanje vize za Tanzaniju, a potom sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Arushi. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. DAN KILIMANJARO/ARUSHA – NACIONALNI PARK LAKE MANYARA doručak, ručak, večera, noćenje

Nakon kasnijeg doručka transfer do Nacionalnog parka Lake Manyara (cca 2 i pol sata vožnje). Po dolasku smještaj u lodge i ručak. Nakon kraćeg odmora, u poslijepodnevnim satima ukrcaj u safari jeepove i početak safari avanture koje ćete se sjećati cijeli život. Lake Manyara je fantastičan big game park, park u kojem možete vidjeti mnoštvo raznovrsnih životinja. Od 329 km² nacionalnog parka Manyara, jezero pokriva oko 231 km², iako površina varira ovisno o godišnjim dobima. Jezero je vrlo plitko tako da je najveća dubina samo 3,7 metara. Iako je jezero najpoznatije po pavijanima, jezero i njegova okolica također je dom biljojedima, kao što su nilski konj, slon, impala, gnu, bradavičasta svinja i žirafa. Jezero pruža mogućnosti ornitolozima za gledanje i promatranje više od vrsta ptica. Od 1981. godine jezero je proglašeno rezervatom biosfere UNESCO-a, a čuveni pisac Ernest Hemingway svojedobno je rekao za jezero Manyara da je najljepše u Africi. Po povratku sa safarija, večera i noćenje u lodgeu.

3. DAN NACIONALNI PARK LAKE MANYARA – NACIONALNI PARK SERENGETI doručak, ručak, večera, noćenje

Doručak i odjava iz lodgea. Slijedi vožnja jeepovima do Nacionalnog parka Serengeti (cca 4-5 sati vožnje). Put će nas voditi migracijskom rutom životinja tako da ćemo imati i usputni safari. Po dolasku u NP Serengeti, prijava i smještaj u lodge te ručak. Poslijepodne odlazak na game drive odnosno fotosafari. Područje Seronera, u središnjem Serengetiju, smješteno je izravno na putu velike migracije i nudi izvrsnu mogućnost promatranja ovog nevjerojatnog godišnjeg fenomena, kada mnogobrojne divlje zvijeri preplave prostranu ravnicu. Za razliku od drugih safari područja u Africi, Seronera odnosno Serengeti je mjesto gdje se migracija životinja može promatrati praktički preko cijele godine te je zbog toga najpopularniji i najpoznatiji safari park. Povratak u lodge, večera i noćenje.

4. DAN NACIONALNI PARK SERENGETI doručak, ručak, večera, noćenje

Rano ujutro mogućnost fakultativnog izleta „Let balonom iznad Serengetija“ (uz doplatu). Nakon doručka u lodgeu odlazak na cjelodnevni safari. Nacionalni park Serengeti je nacionalni park osnovan još 1951. godine za potrebe očuvanja prirodnog staništa za oko 2 milijuna gnuova, 500 tisuća gazela, 250 tisuća zebri, bivola, lavova i drugih životinja. Bez sumnje je jedan od najpoznatijih utočišta divljih životinja na svijetu, koji se prostire na 14.763 km² između jezera Victoria na zapadu, jezera Eyasi na jugu i Velike rasjedne doline na istoku. Između ostalog upisan je na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Africi kao mjesto gdje se odvija jedno od najdojmljivijih prirodnih događaja na svijetu, godišnja seoba milijuna velikih biljojeda u potrazi za trajnijim izvorima vode, a koje prate njihovi grabežljivci. Svake godine velika krda gnuova i zebri se uputi od središnjih ravnica Serengetija prema zapadnim velikim trajnim lokvama vode. Njih prate i manja krda antilopa, elanda i topi gazela, ali i čopori lavova, pjegavih hijena i šakala, a nekoć i čopori afričkih divljih pasa. Od ostalih sisavaca na ovom području tu su još crni nosorog, afrički slon, leopard, gepard, žirafa, vodenkonj i mnogo vrsta manjih sisavaca. Jutarnji i poslijepodnevni foto safari u Nacionalnom parku Serengeti kako bismo vidjeli neke od velikih afričkih životinja. Obroci i noćenje u lodgeu.

5. DAN NP SERENGETI – NGORONGORO KRATER doručak, ručak, večera, noćenje

Nakon doručka odjava iz lodgea te vožnja do Ngorongoro Kratera, donedavno relativno nepoznatog kratera ugaslog vulkana u sjevernoj Tanzaniji. Na 260 km² doline okružene sa 600 metara visokim zidovima kratera, u zatvorenom eko-sistemu, već stotinama godina živi više od 30 tisuća životinja, među kojima i velike afričke zvijeri - lavovi, nosorozi, slonovi, leopardi i afrički bivoli. Točan broj zebri ili antilopa nitko ne zna sa sigurnošću, jer se tim životinjama, uz lavove i leoparde, hrane i Masaiji, pripadnici ratničkog plemena kojima krater služi kao lovište. Putem ćemo se zaustaviti u selu plemena Masai i upoznati njihov način života. Po dolasku u lodge na području Ngorongoro kratera, prijava i smještaj te ručak. Slobodno vrijeme za odmor. Večera i noćenje.

6. DAN NGORONGORO KRATER doručak, ručak, večera, noćenje

Nakon ranog doručka odlazimo prema krateru Ngorongoro. Ovo je još jedno od 8 novih svjetskih čuda, posebice zbog kaldere kratera (dno propalo urušavanjem uslijed davne erupcije) i iznimno bogatog divljeg života koji se ovdje odvija. Spustit ćemo se na dno nekadašnjeg vulkana i u vozilima s otvorenim krovom uživati u jedinstvenom panoramskom pogledu na krater. Ovo je dom za više od 120 vrsta sisavaca koji u njemu obitavaju. Nadamo se da ćemo imati priliku ponovo vidjeti i veliku petorku (Big 5), a ovo je idealno mjesto za vidjeti ugroženog crnog nosoroga i brojne nilske konje. Piknik ručak u krateru. U popodnevnim satima povratak u lodge. Večera i noćenje u lodgeu.

7. DAN NGORONGORO KRATER – ARUSHA – ZANZIBAR doručak, ručak, večera, noćenje

Nakon doručka odjava iz lodgea. Odlazimo do grada Arusha gdje ćemo imati i ručak u lokalnom restoranu, a potom transfer do zračne luke. Po dolasku prijava na let i polijetanje zrakoplova za otok Zanzibar u Indijskom oceanu, vjerojatno jednom od najljepših područja na svijetu. Po dolasku na taj otok suprotnosti osjetit ćete da ste promijenili ambijent. Slijedi transfer od zračne luke do hotela. Prijava i smještaj, a potom slobodno vrijeme za odmor i priprema za odlazak na večeru u hotelu. Noćenje.

8. DAN ZANZIBAR - (fakultativni izlet FARMA ZAČINA i STONE TOWN) doručak, večera, noćenje

Boravak u hotelu na osnovi polupansiona. Zanzibar - magični otok gdje je spajanje arapske, afričke i europske kulture stvorilo tempo života, kulinarski stil i slikovitu tapiseriju arhitekture, nasljeđa, mita i magije koja se ne može naći nigdje na svijetu. Arhipelag koji se smjestio nasuprot obale Tanzanije, najbolje karakteriziraju brojne prekrasne pješčane plaže sa koraljnim grebenima i magija povijesnog Stone Towna. Na Zanzibaru nećete naći velike divlje životinje, a šumoviti predjeli otoka nastanjeni su majmunima, divljim svinjama, mungosima i malim antilopama. Danas predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet Farma začina i Stone Town. Zanzibar je poznat i kao "Otok začina". Ovaj izlet koji uključuje posjet začinskim farmama je apsolutna preporuka za sve one koji posjećuju ovaj živopisni otok. Posjetit ćemo plantaže i manja seoska gospodarstva na kojima se sezonski uzgajaju različiti začini, tropsko voće i ljekovito bilje. Od tropskog voća tu su svakako nangka (jackfruit), ananas, mango, ljuskasta anona (sugar-apple), marakuja, kruhovac (breadfruit), rambutan, avokado, mandarina, tangerina; zatim rijetke biljke poput stabla kane, bixa orellana. Od začina možete vidjeti i degustirati klinčić, muškatni oraščić, cimet, crni papar, limunsku travu, đumbir, kurkumu, kardamon te mnoge druge. Domaćini će nam objasniti sve o začinima i njihovoj primjeni u kuhinji i kozmetici kao i o njihovim brojnim ljekovitim svojstvima. Ovdje ćete imati priliku i kupiti razne začine i ulja i to po najpovoljnijim cijenama na Zanzibaru. Svakako je dodatna vrijednost ovog izleta i upoznavanje s lokalnim stanovništvom, njihovim običajima i svakodnevnim načinom života. Odlazimo potom u Stone Town, povijesni dio glavnog grada Zanzibara, nekadašnja prijestolnica vladara i centar trgovine začina. Zbog svog povijesnog i umjetničkog značaja, glavna je atrakcija za turiste koji posjete Zanzibar, a njegova ekonomija uglavnom ovisi od aktivnosti vezanih za turizam. Arhitektura Stone Town-a uglavnom datira iz 19. st. i kroz nju možete primijetiti utjecaje različitih kultura, europske, indijske i arapske. Središte Stone Towna se sastoji od labirinta uskih uličica, prodavaonica, bazara i džamija. Ako prošećete kroz brojne gradske uličice starog grada Zanzibara, doživjet ćete jedinstvenu i autentičnu kulturu, a sigurno ćete primijetiti i da je karakteristika kuća i zgrada na Zanzibaru da imaju fino ukrašena drvena vrata, s bogatim reljefima. Također, možete posjetiti tradicionalnu tržnicu u Stone Townu i otkriti širok spektar začina, ribe i lokalne hrane. Svahili – svaka konverzacija na svahiliju započinje pozdravom. Prije nego pitate koliko nešto košta, uljudno je pozdraviti sa JUMBO! Povratak u hotel. Večera i noćenje u hotelu.

9 DAN ZANZIBAR - (fakultativni izlet SAFARI BLUE) doručak, večera, noćenje

Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na plaži, odmor uz hotelski bazen ili predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet brodom Safari Blue, ugodna plovidba na jedrenjaku, tradicionalno izrađenom ručno od mahagonija. Odlazimo do pristaništa u ribarskom selu Fumba gdje se ukrcavamo na tradicionalni arapski jedrenjak dhow. Ovo mjesto je idealno polazište za istraživanje zaljeva Menai koji je ujedno i zaštićeno oceansko područje. U zaljevu je čitav niz prekrasnih nenaseljenih otočića i pješčanih sprudova. Imat ćemo priliku roniti u jednom od najljepših dijelova Indijskog oceana bogatog koraljnim grebenima i raznolikom morskom florom i faunom. Menai Bay je poznat i po velikom broju dobrih dupina koji se tamo mogu vidjeti u svom prirodnom staništu. Slijedi ručak na otoku Kwale gdje će nam biti posluženi svježe ulovljeni riba i morski plodovi tradicionalno pripremljeni na roštilju. Nakon dana ispunjenog razgledavanjem čarobne prirode, kupanja, ronjenja i sunčanja slijedi povratak u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.

10. DAN ZANZIBAR – ISTANBUL – ZAGREB doručak (breakfast box), obroci u zrakoplovu, let

Ranojutarnji transfer do zračne luke Zanzibar te polijetanje zrakoplova za Istanbul u 03.40 sati na liniji TK605 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 13.05 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 19.00 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.10 sati.

►Odlična kombinacija safarija i odmora na Zanzibaru

►Posjet Maasai plemenu

►Serengeti - najbolji safari park u Africi

TANZANIJA
Službeno ime: Ujedinjena Republika Tanzanija

Geografski položaj: na istočnoj obali Afrike; graniči s Kenijom, Ugandom, Ruandom, Burundijem, Kongom, Zambijom, Malavijem i Mozambikom

Površina: 945.203 km2 

Stanovništvo: oko 44.929.000; afričke etničke grupe 95%, ostali 5%

Glavni grad: Dodoma (oko 150.600 stanovnika); sjedište vlade nalazi se u Dar es Salaamu, bivšem glavnom gradu (oko 3.092.430 stanovnika)

Jezik: swahili i engleski su službeni jezici

Religija: rimokatolici 45%, muslimani 37%, ostali 18%; na Zanzibaru je 99% muslimana

Vremenska razlika: +1 sat ljeti / +2 sata zimi

Novčana jedinica: tanzanijski šiling (TZS); 1 EUR = 2578 TZS; 1 USD = 2300 TZS.

Savjetujemo da u zračnoj luci zamijenite manji dio novca u lokalnu valutu (30-50 $). Bankomati postoje, ali nisu lako dostupni te plaćanje karticama (Visa, MasterCard) nije svugdje zastupljeno, tako da je bolje osloniti se na gotovinu. Svakako najavite svojoj banci putovanje, obzirom da banke znaju blokirati račun kada primijete aktivnost na neuobičajenom području te se raspitajte za naknade.

Kupovina: tipični suveniri su nakit od raznobojnih perlica, udaraljke, Masai deke, rezbarije od drva i kamena, predmeti od mesinga i bakra, Tinga Tinga slike. Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati napojnicu.

Odjeća: za safari preporučujemo odjeću neutralnih boja te dugih rukava i nogavica, po mogućnosti hlače koje je po potrebi moguće produžiti/skratiti; za ranojutarnje i večernje vožnje preporučujemo topliju odjeću; preporučujemo udobnu obuću i pokrivalo za glavu; na Zanzibaru preporučujemo laganu pamučnu odjeću koja prekriva tijelo od ramena do koljena

Hrana: bazira se na kukuruzu, grahu, orašastim plodovima, tropskom voću, kokosovom mlijeku, mesu te, u obalnom području, ribi i morskim plodovima; tipična jela: ugali – kaša od kukuruznog brašna, nyama choma – meso s roštilja, mshikaki – marinirana govedina, chapati – vrsta kruha, ndizi-nyama – banane s mesom

Piće: piti isključivo flaširanu vodu; popularna pića su čaj, posebno s mlijekom – chai maziva, kava, konyagi – lokalni gin, afrikoko – liker od čokolade i kokosa, dodoma – slatko crveno vino; lokalno pivo: Kilimanjaro, Serengeti, Safari

Napon struje: 220/240V; 50 Hz. Potrebno je ponijeti adapter za struju s tri ulaza – kao za Veliku Britaniju. Adapter se ne može kupiti na samoj destinaciji, stoga savjetujemo da isti potražite u bilo kojem bolje opremljenom dućanu s elektroničkom ili putnom opremom.

Cijepljenje: cijepljenje protiv žute groznice nije obavezno, ali se preporučuje; preporučuje se i profilaksa protiv malarije; putno zdravstveno osiguranje je obavezno

Viza: potrebna, ishodi se po dolasku u zračnoj luci (cijena 50 USD)

Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri 

Pozivni broj zemlje: +255

Korisne web stranice: www.tanzaniatouristboard.com

Klima: tropska klima, varira od regije i nadmorske visine; obalno područje ima vruću i vlažnu klimu, a središnji planinski krajevi hladniju i sušu; Tanzanija ima dvije kišne sezone: od sredine ožujka do svibnja te od listopada do prosinca; najtopliji period je od prosinca do ožujka, a najhladniji od lipnja do listopada; Zanzibar ima toplo vrijeme tijekom cijele godine, zbog blizine ekvatora; ljetne vrućine ublažava vjetar sa sjeveroistoka; kraće kiše moguće su u studenom, a duže u periodu od ožujka do svibnja, tijekom perioda jugozapadnog monsuna

Nadležno Veleposlanstvo RH:

Diplomatko-konzularno predstavništvo u Republici Južnoj Africi

(Pokriva: Bocvana, Burundi, Esvatini, Kenija, Komori, Lesoto, Madagaskar, Malavi, Mauricijus, Mozambik, Namibija, Ruanda, Sejšeli, Ujedinjena Republika Tanzanija, Uganda, Zambija i Zimbabve)

Telefon: 0027 12 342 1206; Fax: 0027 12 342 1819

Adresa: Ozmik House, 165 Lynnwood Road, Brooklyn 0181, Pretoria

P.O. Box 11335, 0028 Hatfield, Pretoria, SOUTH AFRICA, Email: [email protected]

O DESTINACIJI:

Tanzanija - safari prijestolnica Afrike

Zemlja s više od 40 nacionalnih parkova pravi je raj za promatranje divljih životinja, ali i nenadmašna riznica trekking tura. Serengeti, Ngorongoro, Kilimandžaro i Zanzibar tek su neki od lajtmotiva Tanzanije koji su ovu predivnu istočnoafričku zemlju pretvorili u vodeće safari carstvo Crnog kontinenta, ali i odredišta gdje je vrlo lako kombinirati avanturistički odmor s pasivnim. Moto Masaija “Hakuna Matata” što u prijevodu sa svahilija znači život bez pravila, odgovornosti i briga jednostavno je hedonističko načelo koje se ovdje osjeća na svakom koraku! 

Tanzanija kao najveća zemlja istočne Afrike prostire se na 945 087 km2. Na tom prostoru živi oko 41,5 milijuna stanovnika i oko 100 različitih plemena. Glavni grad je Dodoma, no stari glavni grad Dar Es Salaam (što na arapskome znači luka mira) još je uvijek najveći grad i ujedno glavno industrijsko, trgovačko i financijsko središte. Tanzanija je jedna od najmanje urbaniziranih afričkih zemalja, ali zato zemlja s najviše rezervata i parkova prirode te fascinantnim životinjskim svijetom. Ovdje se nalaze i brojni rudnici zlata od kojih je najveći rudnik Tulawaka u zapadnoj Tanzaniji. Iako politički stabilna i za turiste sigurna zemlja, još uvijek spada među najnerazvijenije na svijetu. Ceste su pune rupa, poprilično uske i prašnjave te vrlo teške čak i za pješačenje, a vozi se lijevom stranom. Prava atrakcija na ulicama sami su stanovnici, koji nose odjeću vrlo živih boja te time predstavljaju pravu napast za fotografiranje. No ipak, nije preporučljivo fotografirati ih bez pitanja, a nikako biti nametljiv i nasilan. Tanzanci su iznimno srdačni i gostoljubivi i neće propustiti priliku da vas pozdrave svojim najčešćim pozdravom “jumbo!” Odgovorite li im na svahiliju, izazvat ćete pravo oduševljenje. Inače, uz svahili u uporabi je i engleski jezik, no uglavnom u poslovnom smislu. 


Nepresušan izvor safarija

Riječ “safari” na jeziku Masaija znači putovati, a upravo vam safari u Tanzaniji obećava jedno nenadmašno putovanje svijetom divljine. Na njenom prostoru živi oko 60.000 vrsta kukaca, oko 25 vrsta gmazova i vodozemaca te oko sto vrsta zmija i riba. Također ovdje možete vidjeti oko 1000 različitih vrsta ptica, dok je jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje lavova, geparda i leoparda upravo Nacionalni park Serengeti. Imate li 3 do 5 dana za safari, trebali biste se fokusirati na krater Ngorongoro i Serengeti, s letom između njih kako se ne bi nepotrebno gubilo vrijeme na cestovno putovanje. Ipak, optimalno je rezervirati 10 dana kako biste u potpunosti doživjeli uzbuđenje safarija. Imate li i koji dan više, u turu je dobro uključiti i područja Ndutu, Tarangiri te Manyara. Naravno, treba imati na umu kada su kišna razdoblja. Dobra opcija su i kombinacije safarija s odmorom na Zanzibaru kao i trekking na Kilimandžaro sa Zanzibarom te kombinacija trekkinga i safarija. Izrazito je bitno da se oslonite na kvalitetne lokalne vodiče uz koje ćete maksimalno iskoristiti svoje putovanje.

 
Velika migracija životinja

Jedna od najspektakularnijih migracija životinja, koju se često svrstava i među sedam svjetskih čuda, događa se upravo u Nacionalnom parku Serengeti. Nastupom suhog razdoblja životinje se skupljaju u krda i sele se u vlažnija područja. Svake godine u svibnju i lipnju oko milijun i pol zebri, gazela i bizona napušta savane Serengetija te kreće put sjeverozapada prema zelenim travnjacima kenijskog Nacionalnog parka Masai Mara. Na putu životinje prelaze nekoliko rijeka u koje ulijeću natjerane pritiskom krda iza sebe. Mnoge svladaju panika i riječna struja pa se utope. Druge na dugom putu rastrgaju krokodili ili ih zaskoče lavovi. Ipak, većina stigne u južnu Keniju, gdje ih čekaju novi grabežljivci, ali i obilje svježe trave.


Veličanstveni Kilimanjaro

Smještena u Nacionalnom parku Kilimanjaro na sjeveroistoku Tanzanije, proslavljena planina Kilimanjaro, najviša u Africi, neaktivan je vulkan koji se sastoji od vrhova Kibo, Mavvensi i Shira. Najviši vrh visok je 5895 m, a osvojio ga je Nijemac Hans Meyer koji ga je nazvao po njemačkom caru Wilhelmu Spitzu. Danas on nosi ime Uhuru Peak, što u prijevodu znači “Vrh slobode”. Iako je Kilimanjaro samo tri stupnja južno od ekvatora, zbog velike nadmorske visine krater Kiba cijele je godine prekriven snijegom što tvori veličanstvenu scenu kada se promatra iz okolnih sušnih savana. Na Kilimanjaro vode mnoge organizirane trekking ture koje na proputovanju do vrha prolaze kroz alpsko raslinje, polupustinju i močvarno područje. Većina ih kreće iz Moshija ili Arushe, a usponi obično traju od 5 do 8 dana nakon čega slijedi spektakularan pogled na prostranstva Tanzanije i Kenije.


Zanzibarska egzotika

Već sam naziv otoka zvuči dovoljno egzotično da bi privukao mase željne idiličnog tropskog odmora. Dodamo li tome i činjenicu kako na otoku vlada prava mješavina arapske, afričke i portugalske kulture jasno je da se ne radi samo o plažama i suncu! Otok je smješten tek 35 km od istočnoafričke obale, površine je 1609 km2, a zajedno s okolnim otocima, uključujući i otoke Pemba i Mafia, broji oko milijun stanovnika. Devedeset posto populacije muslimanske je vjere, ali na otoku nema vjerske netolerancije kao ni kriminala. Ovdje se proizvodi devet desetina svjetske proizvodnje začina: klinčića, papra, šafrana, kurkume, kadamona te bilja od kojeg se spravljaju najpoznatiji svjetski parfemi i kozmetika. Već nakon pola sata vožnje avionom od glavnoga grada Tanzanije – Dar es Salaama – stiže se do Stone Towna, glavnog otočnog grada. Većina zgrada u središtu pod zaštitom je UNESCO-a, a izgrađene su u 19. stoljeću kada je otok pod vlašću omanskog sultana bio glavni trgovački centar u Indijskom oceanu. Stone Town je užurban grad s prometnim gužvama i kaotičnim tržnicama. Dugi niz godina Zanzibar je bio središte istočnoafričke trgovine robljem i slonovačom. Karavane koje su u unutrašnjost Afrike odlazile po robove kretale su upravo sa Zanzibara, a odavde je i Henry Stanley krenuo u potragu za najvećim istraživačem Afrike Davidom Livingstoneom. Na Zanzibaru je rođen i Freddie Mercury koji je u Stone Townu pod imenom Farok Bulsara proveo prvih nekoliko godina života. Kuća u kojoj je rođen danas je pretvorena u suvenirnicu, a sam pjevač nije pretjerano iskorišen u promotivne svrhe otoka. No ipak, Zanzibar je najpoznatiji po velikoj količini sunca i rajskim plažama s čarobno bijelim pijeskom.


Troškovi na putu

Gotovo svugdje se očekuju napojnice, prije svega na safari-turama (vodiči i vozači), dok u restoranima iznose oko 10% od potrošenog iznosa. Kreditne kartice često se ne prihvaćaju čak i u nekim boljim hotelima, a bankomati također baš nisu česta pojava. Stoga je uvijek pametno raspolagati gotovinom. Na put je najbolje ponijeti američke dolare, i to u manjim i većim novčanicama, no i mijenjanje eura ne bi trebalo biti problem. Tanzanija je većinom sigurna zemlja, no ipak je poželjno izbjegavati slabo naseljena područja, osamljene plaže te svakako krećete li se noću potražite taksi. Na području turističkih zona, osobito u Arushi, Moshi i na Zanzibaru očekujte nešto napornije prodavače izleta. Naravno, uokolo nemojte hodati s puno nakita, previše novca, torbicama i kamerama. Radije sve vrjednije stvari pohranite u hotelskome sefu, a sa sobom nosite tek torbicu što se veže oko pasa.

Fakultativni izleti

 • Let balonom u NP Serengeti: 500 € (3.767,205 kn)
 • Blue Safari s BBQ ručkom: 100 € (753,45 kn)
 • Farma začina i Stone Town: 100 € (753,45 kn)

Viza za Tanzaniju:

Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Vizu je moguće dobiti po dolasku u zračnu luku Arusha/Kilimanjaro u Tanzaniji uz nadoplatu od 50 USD na licu mjesta. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju dimenzija 3,5×4,5 cm s bijelom pozadinom.

Zdravstvena zaštita:

Cjepivo protiv žute groznice više nije obvezno, ali ako ste cjepivo svejedno primili, ponesite potvrdu sa sobom. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim liječnikom odlučili uzimati lijekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Važno je znati da navedeni lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati nuspojave.

Savjetujemo da sa sobom ponesete lijekove za svaki slučaj – probiotike, aktivni ugljen, lijekove za prehladu, bolove ili temperaturu, lijekove za terapiju (ako ju imate), te flastere. Također, ponesite sredstvo protiv komaraca za tropska područja, kremu za sunčanje visokog zaštitnog faktora (30-50) te ostale proizvode za osobnu higijenu.

 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Kategorizacija hotela i lodgeva odgovara službenoj kategorizaciji u Tanzaniji te se može razlikovati od standarda u europskim zemljama.
 • Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
 • Agencija zadržava pravo promjene vremena letova i redoslijeda programa (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

Viza za Tanzaniju:

Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Vizu je moguće dobiti po dolasku u zračnu luku Arusha/Kilimanjaro u Tanzaniji uz nadoplatu od 50 USD na licu mjesta. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju dimenzija 3,5×4,5 cm s bijelom pozadinom.

Predviđeni hoteli i lodgevi:

Odgovorni organizator: P.T.
Opći uvjeti putovanja odgovornog organizatora: https://www.palma-travel.hr/opci-uvjeti/

Cijene i uvjeti:
 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi (Zagreb – Arusha/Kilimanjaro – Zanzibar – Zagreb)
 • unutarnji let Arusha – Zanzibar
 • zrakoplovne i sigurnosne pristojbe
 • 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
 • smještaj u hotelima i lodgevima 4*/5*
 • obroci prema programu (puni pansion tijekom safarija u lodgevima, polupansion na Zanzibaru)
 • transferi zračna luka – hotel – zračna luka
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • profesionalno lokalno vodstvo za safarije i razglede na engleskom jeziku
 • posjet Masai selu
 • osiguranje Flying Doctors za vrijeme trajanja safarija
 • lokalne pristojbe i poreze
 • troškove organizacije putovanja i jamčevinu
 • doplatu za jednokrevetnu sobu 600 € (4.520,70 kn)
 • dodatne obroke, usluge i izlete
 • vizu za Tanzaniju 50 USD (plaćanje na licu mjesta u zračnoj luci po dolasku u Tanzaniju)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače cca 50 USD (plaćanje na licu mjesta)
 • putno osiguranje (preporučujemo)
Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.