Mezopotamijaj iz Splita

Fascinantni jugoistok Turske

MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA! MEZOPOTAMIJA-koljevka civilizacije IZ SPLITA!
Polazak
Split/Zagreb
Prijevoz
Avion
Trajanje
8 dana
Destinacija
Mezopotamija
Min osoba
25
Cijena
od €1.150,00 (8.664,68 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: [email protected]

Detaljno o putovanju:
1) dan SPLIT/ZAGREB – MARDIN

Sastanak putnika za putovanje u Jugoistočnu Tursku u zračnoj luci Split u 05:10 sati ili u zračnoj luci Zagreb na izlazu (gate-u) za let Zagreb-Istanbul. Putnici se upoznaju s vodičem putovanja, i zatim obavljaju check-in (prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte). Letovi: Split-Zagreb 0610/0700h. Let Zagreb-Istanbul 0850/1155h. Let Istanbul-Mardin 1705/1905h. Slijedi vožnja do hotela koju ćemo iskoristiti za uvodnu priču o gradu i pokrajini. Smještaj u hotelske sobe. Večera. Noćenje 1 (Mardin).

2) dan MARDIN & DARA

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita započinjemo jutarnjim izletom do obližnjeg rimskog utvrđenog grada i arheološkog lokaliteta Dara. Podignut je na samom mjestu susreta dva moćna carstva: Rima i Perzije, tek 18 km od Perzijske utvde Nisibis. Podignut na tri brežuljka, imao je snažnu citadelu, prostrana skladišta za hranu, cisterne i javna kupatila. Dobio je ime Anastaziopolis po rimskom caru Anastaziju koji ga je podigao. Utvrđeni grad obnavlja car Justinijan, tornjevi su povišeni do 35m, a zidine do 20m. Razgledat ćemo brojna inventivna rješenja koja su osiguravala silnu obrambenu snagu ove utvrde. Povratak u Mardin. Mogućnost organiziranog ručka. Na putu od Mosula i Bagdada prema zapadu, kada putnik ima osjećaj da je stigao do zaboravljenog dijela svijeta ugleda Mardin. Prema jugu nema gradova do Meke i Medine, a preživio je zahvaljujući snažnoj utvrdi (citadeli). Nazivaju ga i „bijelim gradom“ zbog boje kamena, a osvajačima je predstavljao udaljenu vojnu i strateški točku. Jedino su ga Artukidski Turci držali kao svoj glavni grad u 12.st. U gradu se govore četiri jezika: kurdski, turski, arapski i aramejski – drevni biblijski jezik kojim govore Jakobiti (pravoslavni Sirijci). Prizore ovog grada nemoguće je zaboraviti, Citadela i terase, Ulu džamija s rebrastom kupolom, slavna Isa Bay medresa i zanimljivi Muzej dio su onoga što ćemo obići. Slobodno vrijeme i povratak u hotel. Večera i noćenje 2 (Mardin).

3) dan MARDIN – MIDYAT – MOR GABRIEL

Doručak. Putovanje u Zapadnu Mezopotamiju do najistočnijeg dijela naše avanture. Vožnja do Midyata, grada malih uskih uličica i nevjerojatne povijesti. Ovdje su živjela drevna Hurianska plemena, Mitanci, Asirci, Aramejci, Medeji, Perzijanci, Armenci, Grci, Rimljani, Abasidi, Seldžuci i na koncu Osmanlije. Do 1979. ovdje je živjelo oko 50 tisuća Asiraca, ali panika i strah značajno je promijenila demografsku sliku – sada ih je od tri do pet tisuća u gradu. Prošetat ćemo, razgledati ako bude moguće unutrašnjost neke od pet sirijskih crkava i uživati u šarmu ovog mjesta. Slijedi nastavak putovanja za Mor Gabriel. Sveti Gabriel je najstariji očuvani manastir drevne Sirijske crkve. Osnovan je krajem četvrtog stoljeća, a već u šestom stoljeću ima oko tisuću redovnika. Posebno je znamenit suživot s Koptima. Kosti ubijenih redovnika za provale Mongola i kasnije Tatara dojmljiv su podsjetnik na turbulentna vremena i snagu vjere. Tijekom Prvog svjetskog rata mračni oblaci Armensko-Asirskog genocida nadvili su se nad manastir, iako je nekada dao čak četiri patrijarha i 84 biskupa. Danas je ovo rijetka zraka života Sirijske crkve koja pokušava preživjeti u svojoj pradomovini bez obzira kojoj državi danas pripadala. Povratak u Mardin. Slobodno vrijeme za šetnju, fotografiranje i uživanje u gastronomiji. Večera i noćenje 3 (Mardin).

4) dan MARDIN – GOBEKLI TEPE – URFA

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita danas započinjemo u 8:00 sati odjavom iz hotela. Vožnja za Gobekli Tepe, spektakularno arheološko nalazište, najstariji hram na svijetu!!! Cirkularne zidine hrama koji je podignut prije skoro dvanaest tisuća godina, u vrijeme nomadskog načina života, u samo svitanje civilizacije ostavljaju svakog bez daha. Ovdje postoji najstariji pronađeni megalit, ali arheolozi i povjesničari još uvijek mukotrpno proučavaju ovo mjesto i pokušavaju otkriti njegove tajne. Slijedi vožnja za Eddesu / Šanliurfu. Orijentacijsko upoznavanje s gradom. Smještaj u hotel. Večera i noćenje 4 (Urfa).

5) dan EDESSA (URFA) – HARRAN

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita iskoristit ćemo za razgled grada Edessa (Urfa): Ovo je jako stari grad koji se našao i na ruti Aleksandra Velikog, zovu ga i grad Proroka, a kasnije je bio značajni prevoditeljski centar iz kojeg su prijevodi Svetog pisma slani na istok. Šetnja središtem uz obilazak Abrahamovog ribnjaka i džamije Rizvaniyedžamije Mevlid-i-Halil, pogled na veliku tvrđavu Urfa Kale. U sklopu obilaska posjetit ćemo Muzej mozaika Haleplibahce (in situ vile i mozaici, te 6.000 m2 nadsvođenih bez potpornih stupova). Zatim ćemo imati slobodno vrijeme za šetnju po pazarima, kušanje lokalnih specijaliteta i uživanje u skitnji starim dijelom grada. Popodne fakultativni izlet za Harran (Carrhae), drevni grad Gornje Mezopotamije. Naseljen u pradavnoj prošlosti, oko 6200 g.pr.Kr. tijekom širenja sjedilačkog načina života, nastavljao je urbani život kroz gotovo sve etape povijesti ljudskog roda. Danas su znamenite njegove tradicionalne kuće koje nalikuju košnicama. Nakon ugodne šetnje povratak u hotel. Večera i noćenje 5 (Urfa).

6) dan URFA – ATATURK BRANA – KAHTA – NAMRUT

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita dolazi do još jednog od svojih vrhunaca: gorostasnoj planini Nemrut. Nakon slobodnog jutra za šetnju i kupnju suvenira u Urfi, krećemo prema Ataturkovoj brani kojom je zauzdan mitski Eufrat. Zastat ćemo u mjestu Kahta kako biste vidjeli tvrđavu i prekrasan pogled koji odavde puca i prebacili se u kombije / mini-autobuse za uspon do planine Nemrut. Uzdiže se preko 2100m, a na samom vrhu nalazi se spektakularno arheološko nalazište – kipovima ukrašena grobnica Antioha I Teosa od Komagene. Nekada su kipovi visine do 9m ukrašavali područje oko tumulusa i bili kompozitna božanstva iranskih i grčkih bogova. Danas glave kipova leže uokolo, svjedoče o grandioznosti ovog mjesta. Nevjerojatna je sinteza grčkih, perzijskih i armenskih utjecaja, a cijeli lokalitet jednostavno ostavlja bez daha njegove posjetitelje. Kraća vožnja za Adiyaman i smještaj u hotel. Večera i noćenje 6 (Adiyaman).

7) dan ADIYAMAN – HALFETI – GAZIANTEP

Doručak. Naše putovanje u u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita vodi nas prema Gaziantepu, šestom po veličini gradu u Turskoj. Na putu ćemo zastati za obilazak grada Halfeti, koji je izgradnjom brane na Eufratu jednim dijelom ostao pod vodom umjetnog jezera. Moguće je organizirati i plovidbu brodićem po jezeru do tvrđave Rumkale uz pregled potopljenog gradića. Ovdje su lokalni ponos crne ruže, i mještani tvrde kako ih oni jedini na svijetu uzgajaju. Nakon obilaska nastavljamo za Hamtap ili Gaziantep. Prvo je ime korišteno još u Srednjem vijeku za strateški izuzetno važan grad na raskrižju važnih trgovačkih ruta, grad kojeg su osvojili Seldžuci krajem 12.st. Današnji stanovnici ga skraćeno zovu Antep. Posjetit ćemo Muzej mozaika Zeugma. Ovo je najveća atrakcija Antepa i jedan od najvećih muzeja mozaika na svijetu. Iznad središta je dominirala snažna utvrda podignuta prije dvije tisuće godina i snažno oštećena u potresu u veljači 2023. Grad se diči svojom gastronomijom koja je amalgam nevjerojatnog broja utjecaja, arapskih, kurdskih, iranskih, sirijskih, grčkih i turskih. Slovi za tursku prijestolnicu kulinarstva, a poseban ponos lokalnog stanovništva su njihove baklave, možda i najbolje na svijetu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje 7 (Antep).

8) dan GAZIANTEP – ZAGREB / SPLIT

Doručak. Naše putovanje u Mezopotamiju iz Splita danas privodimo kraju. Nakon odjave iz hotela odlazak do zračne luke i prijava na let, predaja putne torbe i aerodromske formalnosti. Let Gaziantep-Istanbul 1230/1425. Let Istanbul Zagreb 1835/1940. Za putnike iz Splita smo u mogućnosti dodati kartu Zagreb-Split 2115/2200h (uz pravodobnu prijavu i doplatu). Putovanje u Mezopotamiju iz Splita završava.

Jedna od najzanimljivijih pokrajina u ogromnoj Turskoj smještena na jugoistoku ove velike zemlje! U davnoj prošlosti ovdje se nalazila "gornja Mezopotamija" koljevka civilizacije. Ostaci drevnih gradova, arheološki lokaliteti, prekrasna priroda uz Eufrat, gigantske planine i izvrsna gastronomske ponuda - sve Vas to čeka na ovom putovanju. Posjetit ćemo drevne asirske manastire, velebne stare džamije, veličanstvenu planinu Nemrut i najstariji hram na svijetu! U gradovima Mardin, Urfa i Antep nikada nije dosadno. Otputujte što prije jer je svijet otkrio JI Tursku i brojevi posjetitelja vratolomno rastu.

Okupljanje skupine: Informacija dostupna 7 dana prije polaska – kontaktirat će Vas agencija.

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument. Datum valjanosti putovnice mora biti 6 mjeseci nakon posljednjeg dana putovanja. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu. Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

Valuta i plaćanja

Turska lira, tečaj na dan objave aranžmana 1e = 17 lira. USD i EUR se mogu koristiti za kupnju na pazarima.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Topla odjeća za planinu Namrut (nadmorska visina preko 2000m, jako je hladno). Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na planinu Namrut. Posjet crkvama (pokriveni laktovi, ramena i koljena), posjet džamijama (kao crkve dok žene moraju imati maramu preko kose).

Hrana

Jugoistok Turske ima vrlo zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Kebabi, mladi sirevi, burek, puno ukusnog voća i povrća, mahunarke pripremljene na maštovit način, juhe … slatkiši koji su apsolutno fantastični, posebno baklave. Na ulici se prodaje raznovrsna hrana po vrlo pristupačnim cijenama.

Piće

Voda Preporučujemo konzumaciju ISKLJUČIVO flaširane vode. Provjerite je li ćep originalno zapečaćen prije konzumacije. Alkoholna pića Prodaja i konzumacija alkoholnih pića je dostupna. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, nekim restoranima. Kava i čaj mogu se konzumirati gotovo u svim ugostiteljskim objektima.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču 5 USD po danu putovanja i po putniku (praksa koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti varalica.

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro kažnjava. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

Turska ima napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je isti kao i u RH.

Pušenje

U Turskoj je zakon o pušenju gotov istovjetan onom u Hrvatskoj.

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Za sve države u sklopu našeg paket aranžmana cijene su prilično visoke. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku otvorenu WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi ako spajanje ne ide preko zaporke. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Za sve dodatne informacije obratite se u agencijju 099 473 7131

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 25 putnika i najviše 45 putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 30 dana prije polaska

(5) u slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) u slučaju korištenja dvije odvojene zrakoplovne karte u realizaciji paket aranžmana putnik snosi svaki rizik, uključivo i financijski, ako zbog kašenjenja jednog leta gubi pravo na letove koji slijede,

(8) datum objave paket aranžmana ‘Putovanje u Mezopotamiju iz Splita’ je 12.01.2023.

Cijene i uvjeti:

First-Minute cijena putovanja u Mezopotamiju:

 • 1.150,00 eur (8.664,68 kn, cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
 • 1.230,00 eur (9.271,20 kn, redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

First Minute popust 75,00 EUR /565,09HRK vrijedi samo za putnike koji se prijave do 29.01.2023. / Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

 • Smještaj u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama na bazi 7 polupansiona
 • Pratitelja skupine tijekom putovanja na hrvatskom jeziku
 • Prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja
 • Ulaznice za lokalitete koji se posjećuju u okviru navedenog programa
 • Trošak organizacije putovanja
 • Osiguranje od profesionalne odgovornosti
 • Polica jamčevine za turističke paket aranžmane

 

 • Let zrakoplovom (ekonomska taksa) na relacijama navedenim u programu putovanja uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu / kofer do 23 kg OBVEZNA DOPLATA 410,00 EUR / 3089,15HRK za polazak i povratak u Zagreb
 • Smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 145,00 EUR / 1092,50HRK)
 • Osobne troškove
 • Fakultativne izlete
 • Ručkove tijekom putovanja
 • Usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’
 • Za kupnju (1) police dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na [email protected]).
Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.