EGIPAT iz Splita

Krstarenje Nilom, piramide u Kairu, veličanstveni Abu Simbel!

EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO EGIPAT iz Splita RASPRODANO
Polazak
Split
Prijevoz
Avion
Trajanje
8 dana
Destinacija
Egipat
Min osoba
16
Termini

09.02.2024. - RASPRODANO

Cijena
od €1.395,00 (10.510,63 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: [email protected]

Detaljno o putovanju:
1) SPLIT – KAIRO

Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita u zračnoj luci Split u 05:15 sati. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, predaja prtljage i preuzimanje ukrcajnih karti. Sigurnosne i granične formalnosti. 

LETOVI 09.02.2024. SPU ZAG 0650/0735, ZAG FRA 0905/1040, FRA CAI 1525/2025

Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 5*. Smještaj u sobe. Večera i noćenje 1 (Kairo).

2) KAIRO – LUKSOR

Rani odlazak iz hotela prema zračnoj luci Kairo. Doručak: breakfast box. Let Kairo-Luksor traje oko sat vremena. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo obilaskom najvećeg drevnog hrama na svijetu: kompleks Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon Ra. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta čijoj ljepoti, eleganciji i kvaliteti izrade malo što može parirati. U pogledu religije ovo je središte drevnog Egipta iz razdoblja slavnog Novog kraljevstva. Nakon obilaska odlazimo do našeg broda 5* i smještamo se u kabine. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost i brojne sadržaje. Restoran nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Ručak na brodu. Fakultativni posjet Muzeju u Luksoru nakon kojeg odlazimo u posjet velikom Luksorskom hramu. Ovaj festivalski hram podigla su dva faraona, onaj najbogatiji iz 18.d Amenhotep III i onaj najratoborniji iz 19.d Ramzes II. Hram je smješten u središtu grada i iz njega se proteže slavna Aleja Sfingi prema kompleksu Karnak. Povratak na brod. Večera i noćenje #2 (brod).

3) DOLINA KRALJEVA, HATŠEPSUT HRAM I ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne obale Nila u Luksoru, do najbogatijeg arheološkog lokaliteta na svijetu. Gdje god da pogledate nalaze se fantastični ostaci jedne drevne i moćne civilizacije. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva (1550. pr.Kr. do 1069.pr.Kr.) evocira slavu poznatih vladara: žena-faraon Hatšepsut, najbogatiji faraon Amenhotep III, slavni faraoni-ratnici Tutmoze III. i Ramzes II. Obilazimo Dolinu kraljeva s faraonskim grobnicama koje su u podzemlju, prostane i veličanstvene, čiji koridori ukrašavaju predivne slike bogova, faraona i dugi nizovi čarobnih formula ispisanih hijeroglifima. Posjetit ćemo pogrebni Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom koji se genijalno uklapa u prirodni okoliš, kao da je dio impresivnog reljefa u koji je uronjen. Slijedi razgled  gorostasnog pogrebnog hrama Medinet Habu Ramzesa III, posljednjeg velikog faraona-ratnika. Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Povratak na brod. Ručak i početak naše plovidbe prema jugu. Tijekom poslijepodneva uživajte u prizorima Doline uz Nile, moćne rijeke i razdraganih žitelja. Iako poslijepodne “bez navedenih obilazaka” zvuči “prazno” ovo će za vas biti posebno iskustvo. Prizori koje vidite urezat će vam se u pamćenje: bujna prirodna oaza u srcu Sahare, otoci i otočići, žitelji pored kojih prolaze veliki brodovi s turistima dok oni nastavljaju sa svojim tradicionalnim aktivnostima, radovima u polju, čuvanju stoke, odmaraju se i kupaju … Prolaz ustave u Esni pružit će vam priliku vidjeti trgovinu iz čamaca koji prilaze našem brodu. Večera i noćenje #3 (brod).

4) EDFU i KOM OMBO

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog hrama Edfu. Najbolje očuvani hram Starog Egipta i posvećen je bogu Horu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je prikazan njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, koja je zauvjek ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe. Ručak na brodu. Tijekom poslijepodneva stižemo do hrama Kom Ombo. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno. Večera i noćenje #4 (brod).

5) ABU SIMBEL – NUBIJA

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko četiri sata ujutro) na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu i našem brodu. Ručak i i slobodno vrijeme za odmor. Poslijepodne fakultativni posjet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. U nubijskom selu ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca – afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Povratna plovidba na brod, večera i noćenje #5 (brod).

6) DOLINA KRALJEVA, HRAM HATŠEPSUT I ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do čarobnog Luksora i završetka našeg krstarenja. Odjavljujemo se s broda. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva evocira slavu poznatih vladara: ženi-faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Prelazimo most na Nilu i obilazimo Dolinu kraljeva s faraonskim grobnicama koje su u podzemlju, prostane, i čiji koridori ukrašavaju predivne slike bogova, faraona i dugi nizovi čarobnih formula ispisanih hijeroglifima. Posjetit ćemo pogrebni Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom koji se genijalno uklapa u prirodni okoliš, kao da je dio impresivnog reljefa u koji je uronjen. Slijedi razgled  gorostasnog pogrebnog hrama Medinet Habu Ramzesa III, posljednjeg velikog faraona. Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Ručak uz doplatu. Poslijepodne otkrivamo najveći drevni hramski kompleks na svijetu: Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta. U pogledu religije ovo je središte drevne egipatske države. Nakon obilaska transfer do zračne luke Luksor. Let za Kairo koji traje oko sat vremena. Transfer do hotela. Smještaj u sobe. Večera. Noćenje 6 (Kairo).

7) PIRAMIDE: SAKARA, DAHŠUR, GIZA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo cjelodnevnim obilaskom legendarnih piramida. Razgledat ćemo tri najpoznatija lokaliteta počevši sa Sakarom. Ovo je najstarija monumentalna kamena građevina na svijeta, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet Dahšur, rijetko posjećen, a za nas nezaobilazni dio uvida u kolosalne piramide. Ovdje je Zakrivljena piramida i Crvena piramida, a obje je dao graditi faraon Sneferu, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida, dok je u Crvenu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Kufuova (Keopsova), Kafrova (Kefrenova) i Menkaurova (Mikerinova) piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalaze nepregledne nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza ogromno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera i noćenje #7 (Kairo)

8) MUZEJ CIVILIZACIJA, ISLAMSKA I KOPTSKA BAŠTINA

Doručak i odjava iz hotela. Obilazak novog Muzeja egipatskih civilizacija u kojemu je najveća atrakcija postav faraonskih mumija. Pored toga ovdje ćete pronaći izloške koji predstavljaju presjek od prapovijesti do suvremenog doba, prateći sve razvojne faze civilizacije uz rijeku Nil. Ovo je izvrsna prilika da vas uvedemo u svijet Egipta, napravimo mentalne temelje onoga što ćete doživjeti tijekom putovanja. Slijedi obilazak kršćanske, koptske četvrti. Obilazimo Koptski dio Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu (renovacija u tijeku, posjet ako bude otvorena), te crkvu svetih Srđa i Baha u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Slijedi posjet Citadeli s Alabasternom džamijom Muhamed Ali Paše i mamelučkom džamijom sultana al-Nasira, te pregled srednjovjekovne utvrdne arhitekture slavnog Saladina. Odlazak do najvećeg suka (tržnice) u Africi, Khan al-Khalili. Ovdje se možete okušati u cjenkanju i kupiti gotovo sve: od igle do lokomotive. Nakon šetnje, kupnje, odmora u nekoj od kavana zajednička večera (uz doplatu). Posjet šoping centru City stars (do kasno navečer) gdje ćete otkriti jedno sasvim novo, suvremeno i bogato lice Kaira, susretati ljude koji žive potpuno drukčijim standardom od onih koje susrećete na ulicama grada.

9) KAIRO – SPLIT

Transfer u zračnu luku Kairo. Sigurnosne formalnosti (pregled na ulazu u prostor zračne luke i pregled na izlezu-gate pred zrakoplovom). Prijava na let, predaja prtljage, preuzimanje ukrcajnih karata, te granične formalnosti.

LETOVI 18.02.2024. CAI VIE 1045h/1330h, VIE ZAG 1935h/2025h, ZAG SPU 2110h/2200h.

Putovanje u Egipat završava.

VAŽNO!!! Ako Grand Museum bude otvoren sukladno najavama Egipatske vlade, Agencija će prilagoditi program kako bismo obišli najveći arheološki muzej na svijetu (putnike će informirati o cijeni ulaznice).

Za nas je Egipat najdojmljivije odredište svijeta. Rijetko gdje na našem planetu imamo priliku uskočiti u vremeplov i dočekati zoru uronjeni u drevni svijet, slikovit, zanimljiv i impresivan. Okupani saharskim suncem, okruženi beskrajnom pustinjom razgledat ćemo nezaboravne hramove i piramide, živopisne tržnice i iznimne muzeje, najstarije crkve na svijetu i veličanstvene džamije. Program smo priredili u želji da Vam ponudimo cjelokupnu i potpunu sliku fascinantne zemlje uz Nil.

Informacije o uvjetima vezanim za COVID-19 pandemiju / od 17.06.2022. – sve Covid regulacije su ukinute.

Upoznajte se s zakonskim uvjetima ulaska u AR Egipat > na ovo poveznici

LETOVI 09.02.2024. SPU ZAG 0650/0735, ZAG FRA 0905/1040, FRA CAI 1525/2025
LETOVI 18.02.2024. CAI VIE 1045h/1330h, VIE ZAG 1935h/2025h, ZAG SPU 2110h/2200h

Okupljanje skupine i točnost

Putnici se okupljaju u zračnoj luci Split, ispod velikog elektronskog semafora s informacijama o letovima točno u 05:15 sati. Ako želite možete prijavu napraviti samostalno OnLine (poslat ćemo vam kartu na upit: [email protected]). Po okupljanju i prebrojavanju (obveza putnika je prijaviti se kod vodiča putovanja) prilazimo prijavi na let, obavljanju sigurnosne kontrole i pregledu putovnice.

Kašnjenje na dogovorene polaske, letove, ukrcaje u prijevozna sredstva NIJE PRIHVATLJIVO! Strogo se pridržavamo satnice jer je to iskaz poštovanja ostalih putnika u skupini. Putnici koji bez najave vodiču kasne preuzimaju na sebe odgovornost ponovo pronaći skupinu kako bi nastavili definirani program.

Prtljaga

Regulacije o prtljazi pregledajte na ovoj službenim stranicama Austrian Airlines-a (poveznica)

Predana prtljaga (hold luggage) je ona koju predajte prilikom prijave na let. Ručna prtljaga (Carry-on luggage) je ona koju nosite sa sobom u zrakoplov.

U predanu prtljagu ide sve osim uređaja koji je spojen na baterije. U ručnu prtljagu NE IDU tekućine pakirane u spremnike veće od 100ML, oštri predmeti (turpijica za nokte, škarice i sl.), rezervne litij-ion baterije, replike oružja. 

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument. Datum valjanosti putovnice mora biti 6 mjeseci nakon datuma povratka s putovanja ili kasniji. Putovnica mora imati 2 prazne stranice. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu. Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 30 dana prije polaska. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma. Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost. Odgovornost putnika je prikupiti informacije o viznom režimu ovisno o državi – izdavatelju putovnice, 

Valuta i plaćanja

Egipatska funta, 1 funta / egyptian pound = 100 piastera ili piastra

100,00 USD je oko 3000,00 EGP / 100,00 EUR je oko 3100,00 EGP

Razmjena novca uglavnom NIJE POTREBNA, a može se obaviti prema uputama našeg lokalnog vodiča (na recepciji hotela, u bankama i u mjenjačnicama). Podizanje novca s bankomata je moguće, uz priličnu proviziju. Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 ili 5 ili 10 ili 20 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a), napojnice, pa čak i kupnju suvenira. Kako bi vam bilo lakše dogovoreno je da se izleti uplate egipatskom agentu u EUR. Za ostale troškove ponesite dolare (sva plaćanja po trgovinama moguće je vršiti u egipatskim funtama, dolarima ili eurima).

Plaćanje kreditnim karticama je moguće, ali preporučen je oprez. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Cijene su nažalost u sklopu dvostrukog standarda: cijene koje lokalno stanovništvo plaća za kavu, čaj ili nešto treće puno su niže od onih koje plaćaju turisti. Ova je praksa uobičajena već desetljećima jer Egipat ima dugu tradiciju u turizmu koji je važan izvor prihoda.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi: odjeću dugih nogavica, t-shirt kratkih rukava ili lagane majice dugih rukava (zaštita od sunca), jednu topliju jaknu (zbog nižih temperatura noću i rano ujutro), pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Ponesite kupaće kostime. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Na obilaske odlazimo autobusom pa je višak odjevnih predmeta sasvim prihvatljivo ostavljati u autobusu ako vam u tom trenutku ne trebaju!

 Sportska i udobna, već korištena sportska obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na arheološke lokalitete. Japanke, natikače ili sandale korisne su za odlazak na brodski ili hotelski bazen, za korištenje u hotelskoj sobi ili brodskoj kabini, za izlet u Nubijsko selo.

Za letove je preporučeno nositi sportsku obuću, duge hlače, višeslojnu odjeću (preporuka: topla, pamučna majica dugih rukava s kapuljačom). Ručnik nije potrebno nositi iz Hrvatske. Posjet sakralnim objektima (sinagoge, crkve, džamije) podrazumijevaju duge nogavice i rukave, a za žene i šal preko glave, u džamijama se izuvamo.

Hrana i rizici

Egipat ima zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Sir i salame su ispod europskih standarda (osrednjeg okusa) jer inače nisu dio prehrane stanovnika. Hrana je prilično prilagođena turistima. Troškovi ručka su oko 15 USD. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca. Jabuke je preporučeno oguliti od kore. Nemojte konzumirati sladoled, led, kremaste kolače. 

Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 5 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati Seldiar (protiv proljeva) i aktivni ugljen u tabletama. Slučajevi probavnih tegoba na ovom putovanju događaju se prilikom konzumacije: (1) led; (2) voda sa slavine; (3) salate; (4) voće koje se ne guli od kore; (5) sirova hrana koja je oprana u vodi sa slavine; (6) topli napitci za koje nije prokuhana voda, (7) kremasti kolači. Potrebna je mjera opreza i stalno promišljanje o odabiru hrane. Kuhana hrana je bez rizika. Egipćani često koriste sok od limuna umjesto octa i ovo se pokazalo učinkovitim kao prevencija protiv probavnih tegoba.

Piće

Preporučujemo isključivu konzumaciju pakirane vode (OBVEZNO ČUTI krckanje prilikom otvaranja ambalaže). Prodaja i konzumacija alkoholnih pića u Egiptu je ograničena na hotele za zapadnjake. U zemlju se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina. U Egiptu je gotovo nemoguće nabaviti alkoholno piće na prodaju. Pivo i vino su dostupni u većini hotela, u barovima i restoranima. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene piva i vina su osrednje do visoke. U hotelima i tijekom krstarenja piće nije uključeno u cijenu i plaća se po odjavi iz smještajnog objekta. S obzirom na suhi zrak, zagađenje u Kairu, puno pješćane prašine – preporuka je uvjek kod sebe imati 0,5L – 1,0L palinkovca, orhahovca ili viskija i nekoliko puta tijekom dana, u autobusu ili u hotelu popiti manju količinu. Ovo se pokazalo jako korisno za suhi kašalj i prevenciju eventualnih probavnih tegoba. Alkoholno piće NEMOJTE UNOSITI na lokalitete!!!

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Mala napojnica (1USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Iako je u cijenu putovanja već uključena napojnica za službeno osoblje, nosače i sl. običaj je sakupiti napojnice našim vozačima i lokalnom vodiču od 5 USD po danu putovanja i po putniku (praksa koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov. Isto tako, kada drugi vide da ste udijelili nešto sitniša jednom prosjaku, neće prestati moliti dok i njima nešto ne date.

Kupnja i cjenkanje

Nakon svakog lokaliteta (a obilazimo ih jako puno) nailazimo na dio s trgovinama suvenira. Prodavači suvenira u trgovinama i na ulici jako su dosadni, naprasni i ne odustaju lako. Nakon prvih nekoliko susreta s njima ovo postaje jako iritantno. Poseban oprez na Gizi: tu su ulični prodavači jako uporni i bezobrazni. Kada skupina prilazi autobusu prilaze nam ulični prodavači i pokušavaju jako uporno nešto prodati. Ako zastanete i pogledate ponuđene proizvode to im je poseban poticaj da uporno nude, dovikuju, idu za vama. Kvaliteta proizvoda je „china shop“ (jako niska). Najbolji način je ne obazirati se na prodavače i proizvode koje nudi, odgovarati Šukran (hvala) i nakon toga La, la šukran (ne, ne hvala). U pogledu kupnje mi ćemo organizirati posjet državnim institutima u kojima se nadzire proizvodnja i prodaja: papirus, parfemi, alabaster, možda zlato. Gotovo svugdje se morate cjenkati. Kada doznate cijenu odgovorite s trećinom tog iznosa, a onda igra započinje…

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću NE NOSI SE na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro sankcionira. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Prilikom ulaska na arheološke lokalitete, objekte kulturne baštine, hotele i brodove prolazimo sigurnosnu kontrolu: SAMO POSTAVITE RUČNU PRTLJAGU NA RENTGEN I PROĐITE, ovo su pro-forma kontrole i nisu striktne kao u zračnim lukama.

Elektična energija

U Egiptu je napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je sličan ili isti kao i u RH.

Pušenje

U Egiptu su je zakoni o zabrani pušenja prilično liberalan. Pušenje je dozvoljeno gotovo svugdje iako je jedan dio brodova na Nilu uveo zabranu pušenja u kabinama. Provjerite legalne propozicije o korištenju elektronskih cigareta, službeno su zabranjene ali se zabrana gotovo nikako ne primjenjuje.

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Cijene su prilično visoke, posebno mobilnog interneta. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet). Preporučamo unaprijed obavijestiti Agenciju ako želite zakup SIM kartice – 15 USD je do sada bilo dovoljno za pokriti potrebnu količinu internetskog prometa. Ovu uslugu odradit će naš lokalni vodič prije samog putovanja.

Popis lijekova

Ponesite uobičajene (1) tablete protiv bolova, (2) sredstva protiv probavnih tegoba poput seldiara ili imodiuma (uz aktivni ugljen i probiotike), (3) sredstva protiv uboda insekata (tablete koje ublažavaju reakciju tijela na ubode). Iako nije neophodno, maska za lice možda bi bila zgodna za ulazak u piramide.

Što napraviti ako osjetite mučninu i kruljenje u stomaku? Najprije krenite s aktivnim ugljenom (prvih 4 sata). Uzimajte velike količine, usitnjeno u prah. Ako se problemi nastave onda krenite s egipatskim lijekom (mi ćemo ga imati kod sebe), pije se 1 tableta svakih 6 sati. Aktivni ugljen treba prestati uzimati kada krenete s konzumacijom lijeka. Kada se simptomi povuku nastavite s lijekom sljedećih 24 sata.

Krenite u preventivno uzimanje probiotika 15 dana prije polaska.

UKRATKO: 

 1. Popijte dozu probiotika 1-2 tjedna prije polaska, pojačajte uzimanje minerala i vitamina 2-3 tjedna prije putovanja
 2. Provjerite svoju putovnicu (1) datum do kada vrijedi (2) ima li dvije slobodne stranice
 3. Nemojte nositi KOVANICE EURa za napojnice ili kupnju
 4. US Dolar je odlično sredstvo plaćanja: ponesite novčanice izdane 2009 ili novije i apoene od 1, 2, 5, 10 dolara! 
 5. Pripremite EURe za uplatu fakultativnih izleta i USD za džeparac
 6. Ponesite toplu odjeću (pamučne majice dugih rukava s kapuljačom), kupaći kostim, natikače
 7. Posjet džamiji: žene trebaju imati maramu, a ako imate plastične navlake za cipele – ponesite ih
 8. Ponesite alkoholno piće (žestice) jer pomažu kao prevencija probavnih tegoba (možete kupti u zračnoj luci prije dolaska u Egipat) a gotovo je nemoguće kupiti dok smo u Egiptu!!!
 9. Smještajni objekti najčešće imaju fen i kuhalo za vodu: Ponesite nescafe ili mljevenu kavu jer je kvaliteta kave na baru prilično loša
 10. Pokušajte piti kavu bez dodatka mlijeka ili pjene od mlijeka 
 11. Konzumirajte vodu u propisnom pakiranju (otvaranje pakiranja – čuje se krckanje)
 12. Nemojte piti čaj ili kavu ako niste sigurni da je voda proključala
 13. Nikako nemojte konzumirati led, niti kremaste kolače
 14. Nemojte konzumirati svježe voće i povrće osim onog koje možete oguliti (zelena salata NE, banane DA)
 15. Nemojte koristiti kreditne kartice kao sredstvo plaćanja izvan instituta, brodova i hotela
 16. Izbjegavajte pogled u oči prodavača na ulici (to je u Egiptu poziv na komunikaciju koja završava time da vam dosađuju)
 17. Ne primajte “sitne poklone” od uličnih trgovaca i prodavača suvenira, radi se o triku da vam nešto prodaju

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE U EGIPAT

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 16 prijavljenih putnika, a za najviše 35 prijavljenih putnika. U slučaju 10-15 prijavljenih putovanje se realizira uz obveznu doplatu od 675 kn.

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 21 dan prije polaska

(5) u slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) putnici su obvezni imati putovnicu koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja

(8) datum objave paket aranžmana 02.01.2023.

Cijene i uvjeti:

Cijena putovanja u Egipat:

 • 1.395,00 EUR /10510,63HRK 

/ Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK /

Važna napomena o cijeni putovanja: u Egiptu koristimo dva domaća leta zbog udobnosti putnika i veće kvalitete programa (putnici koji ranije nisu posjetili Egipat teško mogu znati koliko domaći letovi u Egiptu podižu razinu kvaltete posjeta). Također, jedini u Hrvatskoj i regiji posjećujemo (uključeno u cijenu) Sakaru i Dahšur > dva ključna lokaliteta piramida koja putniku omoguće da zaista potpuno doživi plato Gize i njene slavne piramide. Isti je slučaj s velebnim hramom Ramzesa III kojeg 99% posjetitelja Luksora preskoči (?), a jedno je od najzanimljivijih zdanja ovdje. 

Memfis i Aleksandriju ne posjećujemo jer su lokaliteti sa “snažnim” imenom i odličnom pričom, … ali zapravo posjetitelj nema “što za vidjeti” u usporedbi sa sadržajima koje posjećujemo. O vođenju putovanja informacije potražite od putnika koji su već bili s nama – neumjesno bi bilo da osobno govorim o svom radu. S obzirom na to da Egipat smatram najimpresivnijim odredištem svijeta onda i naš program odražava taj stav – naglasak je na kvaliteti, a cijena je s obzirom na sadržaje najpovoljnija na tržištu. U potpisu: Siniša Viđak (organizator i vodič putovanja). 

 • Let zrakoplovom na relaciji Kairo-Asuan i Luksor-Kairo
 • smještaj u hotelima 5* i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 3 HB polupansiona u Kairu, 4 FB puna pansiona tijekom krastarenja Nilom
 • licenciranog lokalnog vodiča (egiptologa) u Egiptu 
 • prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije)
 • pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja sa svim pripadajućim troškovima uključujući zrakoplovne karte i dozvolom za prevođenje u Egiptu
 • prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja
 • osiguranje od profesionalne odgovornosti
 • polica jamčevine za turističke paket aranžmane. (BB = noćenje s doručkom, HB = poluipansion, FB = puni pansion).
 • Povratni let iz Split-Kairo-Split ili (na traženje putnika) Zagreb-Kairo-Zagreb  uz okvirnu cijenu povratnih letova:  od 580,00 EUR /4370,01HRK do 650,00 EUR /4897,43HRK);
 • smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 330,00 EUR /2486,39HRK)
 • obvezni paket ulaznica za znamenitosti i napojnice (170,00 EUR /1280,87HRK, uz dodatak za GEM ako bude otvoren)
 • obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 35,00 EUR /263,71HRK)
 • osobne troškove
 • fakultativne izlete koji se uplaćuju u EUR predstavniku naše partner agencije u Egiptu: (1) izlet u Abu Simbel autobusom 130,00 EUR, (2) izlet u Nubijska selo brodom 35,00 EUR + 5,00 EUR za jahanje deva tko želi), (3) izlet hram Philae autobusom i brodom 35 EUR, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’,
 • OBVEZNU policu putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu (do 20.000,00 EUR), u koju je uključen gubitak ili oštećenje prtljage, a košta cca 25,00 EUR /188,36HRK.
 •  Dopunsku policu osiguranja (zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage i osiguranje od rizika otkaza. Obje police možete dogovoriti tako da se obratite svom predstavniku prodaje osiguranja ili na [email protected] / uplata police isključivo prilikom uplate putovanja).
Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.