Sjeverna Makedonija, Albanija i Crna Gora

Kulturološka i gastronomska tura

Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita! Sjeverna Makedonija i Albanija – 5 dana iz Splita!
Polazak
Split
Prijevoz
Autobus
Trajanje
5 dana
Destinacija
Sjeverna Makedonija i Albanija
Min osoba
30
Termini

15.05.2024.

Cijena
od €375,00 (2.825,44 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: [email protected]

Detaljno o putovanju:
1) dan SPLIT – CRNA GORA – TIRANA

Sastanak putnika na autobusnoj postaji SUKOIŠANSKA ulica, Split u 5:00 sati ujutro. Ukrcaj prtljage u autobus, upoznavanje s vodičem i polazak prema Crnoj Gori. Tijekom vožnje napravit ćemo jednu stanku za odmor i toaletne potrebe u Hrvatskoj i jednu stanku za ručak u Crnoj gori (dobit ćete obavijest o cijeni ručka u završnim uputama). Nastavljamo do obližnje granice i ulazimo u Albaniju. Smještaj u hotel u Tirani. Večernja šetnja gradom. Noćenje #1.

2) dan TIRANA – OHRID

Doručak. Danas ćemo upoznati glavni grad Albanije, koji se vidno transformira u vrlo kratkom vremenu. Tirana ima oko pola milijuna stanovnika, a u okrugu živi preko 800.000 ljudi. Razgledavanje u pratnji vodiča: Skenderberg trg, Ethem Bey džamija, Sahat kula, Nacionalni povijesni muzej, Palača kulture, Mauzolej Enver Hodže. Nakon obilaska slobodno vrijeme za ručak u nekom od preporučenih restorana (cijene su izuzetno povoljne, hrana ukusna i vjerujemo da ćete uživati u gastro-ponudi). Poslijepodne nastavljamo prema Makedoniji. Po dolasku u Ohrid smještaj u hotel. Noćenje #2.

3) dan OHRID & Sv. NAUM

Doručak. Obilazimo Ohrid: Grad je uvršten na popis UNESCO-ve baštine već 1980. godine. Ohridom dominiraju brojne crkve i manastiri kojih je nekoć bilo koliko i dana u godini. Smješten uz Ohridsko jezero odavno postaje makedonsko turističko središte i ljetovalište. Osim hotela, brojnih restorana i kavana, poznat je po tajnoj izradi nadaleko poznatih ohridskih bisera. Razgledavanje stare gradske jezgre u pratnji vodiča: Spomenik Ćirilu i Metodu, Crkva Sv. Sofije, Antički teatar, Sv. Jovan Kaneo, Sv. Kliment (IX. St.), ranokršćanska crkva Sv. Erazma (IV. St.), Samuilova tvrđava (X./XI. St.). Moguće je organizirati zajednički ručak. Poslijepodne odlazak prema Crkvi Sv. Nauma. Prvi manastir na ovom mjestu podigao je sv. Naum krajem IX. stoljeća. Smješten na prekrasnoj lokaciji (litici iznad Ohridskog jezera) manastir je često dograđivan da bi konačni izgled dobio u XVI. stoljeću. Postao je jedna od najpoznatijih znamenitosti Makedonije. U blizini je izvor Crnog Drima. Nakon obilaska povratak u Ohrid. Slobodna večer. Noćenje #3.

4) dan OHRID – KRUJE – SKADAR

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Albaniji. Sredinom dana dolazimo u Kruje. Središte otpora Osmanlijama u XV. stoljeću pod vodstvom legendarnog odmetnutog janjičara Skenderbega. Ovo je mjesto nacionalnog ponosa Albanije u kojemu ćemo prošetati pazarom i obići Skenderbegov dvorac. Slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu suvenira, ručak ili okrjepu u nekoj od kavana. Kraća vožnja za Skadar (alb. Shkodra), grad od oko 110.000 stanovnika, a okružen s tri rijeke: Kir, Drin i Bojana (Buna). Smještaj u hotel. Večernja šetnja središtem grada, Pjaca i glavna ulica koja vodi od Katedrale (sveti Stjepan), spomenik Majci Tereziji. Noćenje #4.

5) dan SKADARSKO JEZERO – SPLIT

Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo prema Crnoj Gori i mjesta Virpazar gdje je smješten Nacionalni park Skadarsko jezero. Istočni dio jezera pripada Albaniji, a zapadni leži unutar teritorija Crne Gore. Izlet brodom po jezeru. Tijekom plovidbe imat ćemo priliku vidjeti otoke i otočiće, raznoliku faunu (posebno ptice močvarice) i stare sakralne objekte na otočićima. Tijekom plovidbe domačin će vas ponuditi mladim sirom, fritulama i crnim vinom. Povratak do autobusa i povratak prema Splitu. Stanka u Tivtu za nezaboravni užitak – slatke delicije u jednoj iznimnoj slastičarnici (vjerujemo da ćete dio ponude ponijeti sa sobom kako biste se pogostili i počastili svoje ukućane) uz mogućnost ručka u Tivtu. Dolazak u Split očekujemo kasno navečer.

Putovanje u Makedoniju Albaniju iz Splita završava.

Prije prijave za putovanje i sklapanja “Ugovora o putovanju u paket-aranžmanu” pregledajte Upozorenja MVEP (poveznica) o odabranom odredištu. 

Malene zemlje, S. Makedonija, Albanija i Crna Gora, fantastična su turistička odredišta. Prirodne ljepote od kojih zastaje dah, obilje kulturno-povijesnih dragulja i odlična hrana čine ovo putovanje zanimljivim, ugodnim i nezaboravnim. Posjetit ćemo i vinarije kako biste kušali najbolja lokalna vina, a u pogledu hrane vjerujemo kako ćete se ugodno iznenaditi domišljatošću tradicionalni recepata.

INFORMACIJE O ODREDIŠTU 

Vremenska zona: Schengenski i europski prostor je u istoj vremenskoj zoni kao Hrvatska.

 • Iznimke su: (1) Portugal, Velika Britanija, Irska, Island koji su sat iza vremena u Hrvatskoj, kada je u Hrvatskoj 14 sati u navedenim zemljama je 13 sati; (2) Finska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Bugarska, Grčka, Ukrajina koji su sat prije vremena u Hrvatskoj, kada je u Hrvatskoj 14 sati u navedenim zemljama je 15 sati.
 • Obratite pažnju primjenjuje li zemlja odredišta ljetno skraćenje vremena.

Električna energija: Istovjetno kao u Hrvatskoj: frekvencija 50Hz, napon 220V. Standard utičnice isti kao u RH; korisno je ponijeti višestruke utičnice (lupež)

Mobilne i internetske komunikacije: Pozivi prema Hrvatskoj moraju uključivati predbroj +385. Tekstualnu poruku s cijenama ćete dobiti po ulasku u državu. Za prostor EU vrijede iste cijene kao u RH. Cijene u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Kosovu i S. Makedoniji su jako visoke, pa je potreban oprez (isključite mobilne podatke). Za Wi-Fi mreže je važno znati da se priključivanjem na neku otvorenu WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj.

NOVAC: 

 • Službena valuta: Albanski lek (Albanija), Makedonski denar (S. Makedonija), Euro (Crna Gora) 
 • Džeparac ponesite u novčanicama EUR (manji apoeni od 5, 10, 20 i 50 EUR). U velikom broju slučajeva možete koristiti debit kartice i kreditne kartice.
 • Napojnice: Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice. Običaj je sakupiti napojnice našim vozačima i vodičima
 • Kupovina: Tijekom puta imat ćete vrijeme predviđeno za kupovinu suvenira, ali samo ako slobodno vrijeme ne narušava plan putovanja (što će procijeniti pratitelj skupine).
 • Boravišna pristojba: uplaćuje se na recepciji hotela 2-3 € po osobi po noćenju, jer hoteli odbijaju ovo unaprijed naplatiti.
 • Ulaznice(1) ručak tijekom prvog dana ili 40,00 EUR u Šipčaniku ili 25,00 EUR u Cetinju; (2) paket ulaznica, najam broda i trošak lokalnog vođenja Ohrid/Sv.Naum 35,00 EUR, (3) večera u jednom od restorana u Ohridu 20,00 EUR, (4) izlet brodom po Skadarskom jezeru uz ulaznicu za N.P: Skadarsko jezero 15,00 EUR. 

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Odjeća: Uputno je provjeriti vremenske prilike dan prije polaska na putovanje i sukladno tome pakirati odjeću: uvijek višeslojno i udobno. Zbog posjeta sakralnim objektima koristite odjeću koja pokriva koljena i ramena. Izazovno odijevanje valja izbjegavati (minice za žene, odjeća s razderanim otvorima, duboki dekolte i sl.). Bez obzira na vremensku prognozu, savjetujemo vam da ponesete topliju jaknu i pamučnu majicu s kapuljačom (zbog pada temperature navečer i zbog klima uređaja u autobusu). Kada na obilaske odlazimo autobusom višak odjevnih predmeta je sasvim prihvatljivo ostavljati u autobusu, na svom sjedalu, dok vam ne trebaju!

Obuća: Tijekom obilazaka obujte već nošene tenisice ili cipele. Japanke i natikače nisu pogodne za obilaske, ali su odličan izbor za boravak u hotelu ili na plaži.

Hrana: Preporučeno je konzumirati kuhanu, prženu i pečenu hranu, a za osobe osjetljive probave izbjegavati sirovu i lako kvarljivu hranu. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 7 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati lijekove protiv proljeva i aktivni ugljen u tabletama. Za obroke tijekom dana postoji određeni broj relativno pristupačnih restorana (dobit ćete preporuku od pratitelja skupine).

Piće: Konzumirajte pakiranu vodu iako je najčešće vodovodna voda higijenski prihvatljiva za piće. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici nije prihvatljivo, a ponegdje je kažnjivo. Prevenciju mogućih probavnih tegoba neki putnici rješavaju konzumacijom male količine pelinkovca, orahovca ili viskija prije obroka (piće možete ponijeti sa sobom iz kuće).

Hotele koje koristimo su kategorije navedene pod “Cijena uključuje”. S obzirom na to da standard hotela nije usporediv s Hrvatskom, ponekad skupine smještamo u hotele više kategorije od navedene. Uglavnom, radi se o urednim i čistim smještajnim objektima, bez posebnog luksuza, u kojima ionako provodimo malo vremena (tuširanje i noćenje). Molimo vodite računa kako se boravišna pristojba plaća u hotelima isključivo na recepciji.

Sigurnost: Moguće su sitne krađe i džeparenje, posebno u sredstvima javnog prijevoza ili na ulici. Najčešće se džepari koriste odvlačenjem pažnje (potpis peticije, neka scena, svađa, naguravanje i sl.). Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Etui koji se ovjesi oko vrata, ispod odjeće, je preporučen. Dok sjedite u kavani ili restoranu ručnu prtljagu pohranite u krilo i nemojte je okačiti o naslonjač stolice. Nakit i skupu odjeću nemojte nositi na ovo putovanje. Preslik osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca. Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro sankcionira.

Zdravlje: Ponesite (1) tablete protiv bolova koje uobičajeno koristite, (2) sredstva protiv probavnih tegoba poput imodiuma (uz aktivni ugljen i probiotike), (3) sredstva protiv uboda insekata (tablete koje ublažavaju reakciju tijela na ubode); (4) ako patite od grčeva uzmite prije i tijekom putovanja (redovito) 375 mg magnezija u formi: Mg malate, Mg glycinate, Mg taurate (sva tri dostupna od tvrtke KAL) ili Mg klorid (ovo su preporučeni oblici magnezijevih dodataka prehrani koji imaju zaista veliku apsorpciju magnezija u tijelo, za razliku od Mg citrata i Mg oksida koji su često dio suplemenata).

Pušenje: Pušenje, uključivo s korištenjem električnih cigareta i parilica (vape) zabranjeno je u zatvorenim prostorima, uključivo u brodovima, autobusima, kombijima, automobilima, balonima i zrakoplovima (o parenju, vape/vaping, pogledajte pod “Poveznice” niže u tekstu). Zabrane su gotovo istovjetne onima u Hrvatskoj, a pratitelj skupine će vam dati više informacija.

Pregledajte sadržaj ovih važnih poveznica:

 

Mjesto i vrijeme okupljanja: kako je naznačeno u programu putovanja, dovoljno je doći 15 minuta prije polaska, a radi ukrcaja prtljage i smještaja u kabinu autobusa

 • Obveza putnika je prijaviti se kod pratitelja skupine koji će vas informirati o vašem broju sjedala
 • Broj sjedala dodjeljuje se po datumu prve uplate i vrijedi tijekom čitavog putovanja
 • Kontakt mobitel SAMO za hitne slučajeve: +385994737131

PUTNI DOKUMENTI I GRANIČNA OGRANIČENJA 

 • Obvezni dokumenti: Putovnica ili osobna iskaznica
 • Vize nisu propisane

Važna upozorenja: (1) odgovornost svakog putnika je provjeriti kod Ministarstva vanjskih poslova države koja je izdala vašu putovnicu točan i ažuriran status; (2) Točnost podataka vezanih za putni dokument isključiva je obveza putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost. Odgovornost putnika je prikupiti informacije o viznom režimu ovisno o državi – izdavatelju putovnice.

Covid-19 regulacije: Sva ograničenja su ukinuta

Carinska ograničenja: Možete unijeti najviše 200 cigareta, do jedne litre žestokog alkoholnog pića, do dvije litre vina, do 100 ml parfemskog proizvoda. Zabranjeno je unositi: (1) sve vrste oružja, replika oružja i streljiva; (2) sve vrste droga, narkotika i opojnih sredstava; (3) dronove; (4) sve vrste tla, sjemenki, biljaka i životinja, te sve vrsta prepariranih životinja; (5) sve vrste umjetnina, arheoloških nalaza, povijesnih dokumenata i kulturnih dobara; (6) pornografske sadržaje i/ili sadržaje koji promoviraju govor mržnje, rasizam i religijsku ne-toleranciju; (7) sve lažne dokumente, novčanice i predmete koji im nalikuju; (8) radioaktivne i biološko-kemijski opasne tvari.

PRTLJAGA 

 • Definicije: Predana prtljaga (Hold luggage, Checked baggage) je ona koju predajete prilikom prijave na let ili deponirate u spremnik autobusa. Ručna prtljaga (Carry-on luggage, Cabin baggage) je ona koju nosite sa sobom u zrakoplov, na brod ili u autobus.
 • Pravila pakiranja: U predanu prtljagu ide sve osim uređaja koji je spojen na baterije. Velika putna torba koju ćete odložiti u spremnik autobusa (predana prtljaga) neće Vam biti dostupna do dolaska u hotel. Stoga sve ono što vam je potrebno tijekom dužih vožnji (higijenski pribor i sl.) ponesite u ručnoj prtljazi.
 • Savjeti za pakiranje: Ručnu prtljagu pakrajte racionalno: nemojte nositi ono što vam nije potrebno do dolaska na odredište. Hranu (sendvič, grickalice) i piće možete imati u ručnoj i predanoj prtljazi. Putne dokumente držite u ručnoj prtljazi uvijek na istom mjestu i u plastičnom etuiu ili koverti s zip-zatvaračem. Punjač za mobitel pohranite u ručnu prtljagu. Manji dio papirnatog novca držite u džepu zbog lakog dohvata za sitne troškove. Ponesite okovratni ili obični jastuk da vam bude udobnije tijekom putovanja. Lijekove koji bi vam mogli zatrebati pohranite u ručnu prtljagu (protiv bolova, za umirenje želučanih tegoba i sl.). Ponesite laganu obuću (natikače, tenisice ili čak papuče) za duže vožnje autobusom.

PRAVILA PONAŠANJA 

 • U našim turističkim skupinama postoje jasna pravila ponašanja koja vrijede za sve sudionike putovanja.
 • Kašnjenje nije prihvatljivo i nemojte računati na susretljivost vodiča ako niste na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme. Polazimo od toga da ste uplatili putovanje kako biste ugodno, poučno i zabavno proveli svoje vrijeme, a ne da biste čekali nekog tko je odlučio kasniti. Putnici koji nisu u dogovoreno vrijeme na dogovorenom mjestu okupljanja će o svom trošku naći način samostalno stupiti u kontakt sa skupinom i pratiteljem skupine kako bi nastavili utvrđeni program. Moguće neugodnosti i dodatni troškovi uzrokovani kašnjenjem pojedinog putnika nisu odgovornost Agencije, pratitelja skupine niti ostalih putnika.
 • Uviđavnost je sastavni dio kulturnog ponašanja. (1) Ako imate neki od simptoma: kašalj, hunjavica, temperatura, curenje iz nosa, upala dišnih putova i sl. obvezni ste nositi masku dok ste u zatvorenim prostorima, posebno u prijevoznim sredstvima. (2) Dok traje obraćanje vodiča (tehničke informacije ili izlaganje o lokalitetu) molimo budite tihi kako ne biste ometali svoje suputnike koji žele čuti izlaganje.

NAPOMENE 

Putovanje se realizira u skladu s Općim uvjetima Okapi d.o.o. i molimo sve sudionike da se detaljno upoznaju s uvjetima otkaza putovanja; Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova, brodskih i kopnenih prijevoznih sredstava (izvanredne okolnosti na prometnicama i sl.); putovanje se realizira za najmanje 20 i najviše 55 sudionika; putovanje nije preporučeno za slabije pokretne osobe iako točniju procjenu možete napraviti kroz razgovor s predstavnikom agencije; kalkulacija je rađena za minimalno 30 sudionika, a u slučaju da putuje 20-29 sudionika primjenjiva je obvezna doplata od 80,00 EUR po putniku; agencija obavještava putnike o otkazu putovanja uslijed nedovoljnog broja prijavljenih najkasnije 7 dana prije putovanja; u slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu od 2,5% a od datuma objave putnog paket-aranžmana agencija zadržava pravo korekcije cijene; putnik je obvezan, uz konzultaciju s organizatorom putovanja (agencijom), biti informiran o putnim dokumentima, valjanosti istih i ishođenju dodatnih dokumenata (na primjer vize, police putnog osiguranja);

DATUM OBJAVE PAKET-ARANŽMANA JE 10.01.2024.

Odgovorni organizator: Okapi d.o.o.
Opći uvjeti odgovornog organizatora: https://www.explora.hr/uvjeti-koristenja

 

Cijene i uvjeti:

Cijena putovanja “Albanija i Makedonija iz Splita”:

 • CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI: 375,00 EUR - Za sve putnike, bez obzira na mjesto ukrcaja, vrijedi ista cijena
 • Prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama koje su navedene u programu putovanja Makedonija i Albanija iz Splita
 • Smještaj u hotelu 3*/4* u dvokrevetnim sobama na bazi 4 noćenja s doručkom
 • Pratitelja skupine tijekom putovanja 
 • Lokalne vodiče gdje su propisani
 • Osiguranje od profesionalne odgovornosti
 • Polica jamčevine za turističke paket aranžmane
 • Smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 95,00 EUR)
 • Osobne troškove
 • Ulaznice za lokalitete koji se posjećuju
 • Degustacije i obroke osim doručka koji je uključen u pansionsku uslugu
 • Usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’
 • Cijene dodatnih troškova (1) ručak Šipćanik 40,00 EUR ili ručak Cetinje 25,00 EUR, (2) ulaznice s troškom lokalnog vodiča i broda u Ohridu 35,00 EUR – obvezna doplata), (3) večera u jednom od restorana u Ohridu 20,00 EUR; (4) ulaznica za NP Skadarsko jezero i plovidba brodom 15,00 EUR; napojnica za granično osoblje (5,00 EUR).
 • Za kupnju (1) police dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na [email protected]).
Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.